Råd om vedlikehold av furumøbler

For å bevare skjønnheten og holdbarheten til furumøblene dine kreves det regelmessig vedlikehold og pleie. Her er noen viktige vedlikeholdstips for å sikre at møblene dine holder seg i topp stand:

Håndter svarte flekker

I likhet med andre tremøbler er det ikke uvanlig at furumøbler får svarte flekker, forårsaket av forurensende stoffer i luften som kommer ned med regnet. Vask møblene regelmessig for å fjerne disse flekkene, og bruk møbelbeskyttelse for å forebygge dem.

Tilpass vedlikeholdet til behandlingen

Avhengig av om møblene er varmebehandlet, trykkimpregnert, lakkert, malt eller ubehandlet, krever de ulike former for vedlikehold. Olj, vask og mal dem etter behov og produsentens anbefalinger.

Malt furu

Malte furumøbler krever spesiell oppmerksomhet for å bevare farge og kvalitet over tid. Det er vanlig å overflatebehandle med vannbasert utendørsmaling, og det er ikke nødvendig å behandle møblene hvert år, men vedlikeholdsbehovet avhenger av hvordan møblene plasseres og utsettes for vær og vind. Kvistgjennomtrengning kan forekomme, men kan som regel håndteres ved å overmale med produsentens anbefalte farge.

Ubehandlet furu

Ubehandlede furumøbler kan behandles på ulike måter for å beskytte dem mot vær og vind og for å bevare deres skjønnhet og funksjonalitet. Mal, oljér, lasér eller lakkér møbelet avhengig av dine preferanser og behov. Vedlikeholdet etter behandlingen varierer avhengig av hvilken behandling du velger for møbelet.

Varmebehandlet furu

Varmebehandlet furu er et utmerket alternativ for utemøbler på grunn av sin høye værbestandighet og stabilitet. Ved å utsettes for høye temperaturer over definerte tidssykluser blir treverket mer formstabilt og mindre utsatt for vridning, krymping eller vridning på grunn av endringer i luftfuktighet og temperatur. Disse møblene krever minimalt med vedlikehold og egner seg godt i utemiljøer der de utsettes for vær og vind.

Trykkimpregnert furu 

Trykkimpregnerte furumøbler er svært holdbare og krever relativt lite vedlikehold. Det anbefales å olje møblene 1-2 ganger i året for å bevare treets kvalitet og beskytte det mot vær og vind. Regelmessig vask med fjerning av overflødig olje er også viktig for å forlenge møblenes levetid.

Lakkert furu 

Lakkerte utemøbler behandles vanligvis på samme måte som trykkimpregnert furu. Oljebehandling 1-2 ganger i året bidrar til å opprettholde treets farge og beskytter det mot vær og vind. Regelmessig vask for å fjerne smuss og overflødig olje er også nødvendig for å forlenge møblenes levetid og bevare deres skjønnhet.

Velg riktig plassering

Plasseringen av furumøblene spiller en viktig rolle for deres levetid og vedlikeholdsbehov. Møbler som står under tak, krever mindre vedlikehold enn møbler som står ute i vær og vind. Bruk møbelovertrekk for ekstra beskyttelse ved behov.

Forbered deg på vinteren

Før vinteren er det viktig å gi møblene dine litt ekstra kjærlighet. Vask dem grundig og gi dem olje hvis de er trykkimpregnerte eller malte. Hvis du gjør dette i god tid før kulda kommer, er du sikker på at møblene er klare for vinterlagring.

Sjekk møbelovertrekkene

Sørg for at møbelovertrekkene er riktig plassert slik at de ikke ligger direkte på møblene. På den måten sikrer du tilstrekkelig ventilasjon og unngår risikoen for mugg og sopp.